Asszertivitás: miért éri meg?

2022.02.01

Az asszertivitás bűvszó és lejáratott szó egyszerre. Mást jelenthet a főnöknek és a beosztottnak (udvarias letolás vagy bátor érdekképviselet?). 

 Meghallgatás: az asszertivitás alphája és kulcsa. Nem azért, mert udvarias vagy jóságos vagyok, hanem kiderül, hogy MEGÉRI. 

 Konfliktus: mindig van, ahol két ember egymással össze van kötve (térben, időben, érdekben, felelősségben stb.). Azonban a jól kezelt konfliktus építi a kapcsolatot, míg az elkerült konfliktus aláássa. 

 Közös cél: a jó meghallgatás közben megtalálhatjuk a közös pontokat, és megállapodhatunk a közös célban, amit el szeretnénk érni az asszertív kommunikációval. 

 Én-üzenetekkel érdemes kommunikálnunk, vagyis arról beszélünk, hogy bennünk milyen érzéseket, kérdéseket, indulatokat kelt az eset, nem pedig azt, hogy a partnerünk miért csinál valamit rosszul. 

 A fenti kérdéseket jártuk körül Buzás Andreával a K&H Start It webinárium keretében, köszönöm Fekete Zsombornak a film létrejöttét, producerségét. 

 Érdemes fejlődnünk az asszertivitásban egyénileg és csoportosan is. Egy jó szupervizor, coach, vagy a munkahelyi kultúránkban egy tréning segíthet ebben - érdemes belevágni!