Vezetővé válni

2021.10.01

Coachként felkeresnek vezetők, de szupervízióban is előkerül a vezetői szerep. Sokat tanulok a vezetőkkel, vezetői szereppel dolgozva. Retorika oktatás kapcsán szinte minden első órán elhangzik: "Poeta nascitur, orator fit." - költőnek születik, szónokká pedig válik az ember. Vannak, akiket született vezetőknek mondunk már az iskolában. Vannak, akik azért érzik magukat vezetőnek, mert beosztottak fölött disponálnak. Vannak jó szakemberek, akiket kiemelnek és vezetővé tesznek. Vannak, akik szeretnek vezetői székben ülni, és vannak, akiknek ez kényelmetlen szerep. 

A vezető sokszor magányos, mintha egy hosszú folyosón menne a vezetői tárgyalóba a munkatársai közül, vagy éppen vissza: mit tesz le, mit ad tovább. Megérkezve egyik vagy másik helyre kinek a nevében fog beszélni, hogy ne áruló legyen, hanem jól-lojális? Hol húzódnak meg a határai egy munkahelyi sörözésben? A tudatosság talán az a fontos és tanulható eszköz, amivel mindezen helyzetekben jól bánhat a vezető, és amit egyre rutinosabban alkalmazva kompetensen ülhet a székében, vagy jobban mondva komfortosabban töltheti be vezetői szerepét.

2020 decemberében beszélgethettem egy K&H Start It webinárium keretében a vezetésről Buzás Andreával, aki üzleti coach, tréner, és nagy tapasztalattal támogat szervezeteket és vezetőket. Érdemes megnézni ezt a negyedórás videót, mert a fenti kérdésekre keresi a választ. Kezdésnek, körültekintésnek, gondolatindítónak jó, és aztán érdemes a vezetői szerepedet tudatosan támogatni, például egy remek szupervizor-coach segítségével. ;)